Υγεία & Διατροφή

Τι είναι η οστεοπόρωση

Τι είναι η οστεοπόρωση

Η σιωπηλή ασθένεια

Οστεοπόρωση είναι η ελάττωση της οστικής μάζας που συνοδεύεται από αρχιτεκτονικές μεταβολές του οστού και μείωση της μηχανικής του αντοχής με αποτέλεσμα την πρόκληση κατάγματος -σπασίματος. Τα συχνότερα οστεοπορωτικά κατάγματα συμβαίνουν στο ισχίο, στον καρπό και στην σπονδυλική στήλη. Προκαλείται από μια σταδιακή μείωση του ασβεστίου των οστών, που έχει ως αποτέλεσμα τα οστά να γίνονται πιο εύθραυστα και λεπτά και να μειώνεται η ανθεκτικότητα και η ελαστικότητά τους. Έτσι, προκαλείται αυξανόμενος κίνδυνος κατάγματος. Με αυτή την έννοια η οστεοπόρωση πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα πριν εκδηλώσει συμπτώματα. Οστεοπενία είναι η μείωση της αντοχής και πυκνότητας του οστού και για πολλούς θεωρείται το κατώφλι της οστεοπόρωσης.

Πρόκειται για μια χρόνια πάθηση, που πλήττει κατά κύριο λόγο τις γυναίκες -επειδή η πυκνότητα των οστών τους είναι μικρότερη σε σχέση με τους άνδρες- και κυρίως κατά την εμμηνόπαυση. Οι γυναίκες έχουν μεγάλο κίνδυνο να βιώσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους οστεοπορωτικό κάταγμα, ενώ ο κίνδυνος για τους άνδρες είναι ο μισός εκείνου των γυναικών. Η μείωση της πυκνότητας των μετάλλων στα οστά, που προκαλείται από διάφορους παράγοντες μεταξύ των οποίων η έλλειψη ασβεστίου και βιταμίνης D, είναι το πιο σημαντικό αίτιο καταγμάτων. Έχει αποδειχθεί από κλινικές μελέτες ότι η λήψη ασβεστίου και βιταμινών D και Κ μπορεί να είναι ένα προληπτικό μέτρο έναντι της έναρξης της οστεοπόρωσης και καταγμάτων του ισχίου ή άλλων καταγμάτων.

Πώς εμφανίζεται;
 
Παρόλο που η οστεοπόρωση είναι συνδεδεμένη με τις γυναίκες -η συχνότητα της οστεοπόρωσης είναι κατά πολύ μεγαλύτερη- ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση, οι άνδρες και νεότερες γυναίκες μπορεί να επηρεαστούν σε σημαντικό βαθμό, καθώς και τα παιδιά και έγκυες γυναίκες.

Είναι πολύ σημαντικό η οστεοπόρωση να ανιχνεύεται όσο το δυνατόν νωρίτερα τόσο για τη διασφάλιση της υγείας των οστών όσο και τη σωστή διαχείριση της πρόληψης των καταγμάτων.
Η οστεοπόρωση αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η πάθηση προσβάλλει μια στις δυο γυναίκες ηλικίας άνω των πενήντα ετών. Για τους άνδρες η αναλογία είναι ένας στους πέντε άνδρες ηλικίας άνω των πενήντα ετών. Στη χώρα μας είναι γεγονός ότι μια στις δύο γυναίκες και ένας στους τέσσερεις άνδρες ηλικίας άνω των πενήντα ετών θα εκδηλώσει ένα τουλάχιστον συσχετιζόμενο με την οστεοπόρωση κάταγμα κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ζωής του.

Δυστυχώς το πρώτο σύμπτωμα είναι σχεδόν πάντα το κάταγμα, είτε αυτόματο -σιωπηλό, χωρίς πόνο της σπονδυλικής στήλης που ανακαλύπτεται τυχαία σε μία απλή ακτινογραφία, είτε εξω-σκελετικό κάταγμα όπως του καρπού, του ισχίου, ή του ώμου, που επισυμβαίνουν χρόνια μετά την έναρξη της νόσου.

Τα κατάγματα που οφείλονται στην οστεοπόρωση αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης και άλλων καταγμάτων λόγω του ότι η αντοχή των οστών έχει επηρεαστεί τόσο πολύ ώστε να εκδηλώνεται ευθραυστότητα. Είναι προφανές ότι στην φάση αυτή πλέον η βλάβη της ποιότητας των οστών είναι τέτοια που καμία θεραπεία δεν πρόκειται να την αποκαταστήσει πλήρως, απλώς να την αναστείλει. Για τον λόγο αυτό τονίζεται πάντα ιδιαιτέρως ότι η θεραπεία της οστεοπόρωσης έγκειται στην πρόληψη της, δηλαδή στην πρώιμη διάγνωση και θεραπεία της ανθεκτικότητας και της πυκνότητας των οστών.